Tapahtumat

Back to All Events

Café Barock Kalliosalissa: Laura Maddalena

  • Kalliosali 11 Pengerkatu Helsinki, 00530 Finland (map)

Cembalisti ja näyttelijä Elina Mustonen herättää säveltäjä Eero Hämeenniemeltä tilaamassaan teoksessa eloon Ospedalet – italialaiset keskiajalta polveutuvat tyttölasten orpokodit. 1600-luvun loppupuolella Venetsian orpokodeista kehittyi Euroopan parhaita naisille avoimia musiikkikouluja, joissa opettajina toimivat aikansa merkittävimmät maestrot: Vivaldi, Galuppi, Cavalli, Gasparini, Legrenzi….

Musiikkidraama Laura Maddalena kertoo kertoo kahden eri aikakausilla eläneen ospedale-tytön tarinan yhdistämällä historiaa ja fiktiota, venetsialaista cembalomusiikkia, Hämeenniemen uusia sävellyksiä ja hänen kirjoittamaansa tekstiä. Lisäksi esitys sisältää musiikkia Luigi Rossilta, Barbara Strozzilta, Domenico Scarlattilta, Baldassare Galuppilta ja Ferdinando Bertonilta.

Esityksessä uskonto ja musiikki ovat nuorten naisten tärkein elämän sisältö suljettujen porttien sisäpuolella. Silti nunnien ja rippi-isien tiukka valvonta ei voi estää koko inhimillisen tunnekirjon heräämistä. Rakkaus ja seksuaalisuus elävät nuorten naisten fantasioissa, mutta loputtomiin niitä ei voida tukahduttaa. Viimein rakkaus tarjoaa ulospääsyn ospedalen suljetusta maailmasta.

Teos purkaa myös musiikkimaailman miehistä kaanonia ja neromyyttiä sekä tarkastelee naisoletettujen muusikoiden ja säveltäjien näkymättömyyttä. Kuten eräs esityksen naishahmoista toteaa: ”Minä olen yhtä näkymätön kuin musiikki.” Ospedale-muusikoiden tarinat eivät kerro ainoastaan heidän oman aikakautensa sosiaalisesta ilmapiiristä ja sukupuolittuneista normeista, vaan niiden heijastumia voi nähdä myös historian myöhemmissä kerrostumissa aina tämän päivän kulttuuridiskurssiin saakka.

Joitakin aineksia esitykseen on antanut monipuolisen muusikon Maddalena-Laura Lombardini Sirmenin (1745-1818) elämäntarina. Tämä Ospedale dei Mendicantissa kasvanut nainen teki myöhemmin menestyksekkään kansainvälisen uran viulistina, laulajana ja säveltäjänä.

Musikaalisten nuorten naisten vapautumistarina on jatkoa Elina Mustosen menestyksekkäälle musiikkia ja draamaa yhdistäneelle Shakespeare-esitykselle Her Infinite Variety sekä Molière-esitykselle Jouez!.

LAURA MADDALENA

NÄYTTÄMÖLLÄ: Elina Mustonen, cembalisti ja näyttelijä 

MUSIIKKI JA ALKUPERÄISTEKSTI: Eero Hämeenniemi

OHJAUS: Johanna Freundlich

VISUALISOINTI: Nina Mansikka

Ovet klo 19.00

Showtime klo 20.00

Kalliosalin baari on auki tilaisuuden ajan (huom! vain korttimaksu).

Liput 15 € / 10 € ovelta ja ennakkoon Holvista (https://holvi.com/shop/ensemblenylandia/)

Kalliosali: Pengerkatu 11, 00530 Helsinki.

Esteetön sisäänkäynti sisäpihan kautta sovittavissa etukäteen: info@ensemblenylandia.info

Elina Mustonen. Kuva: Maarit Kytöharju

Elina Mustonen on tehnyt pitkän ja näyttävän uran alansa arvostetuimpana taiteilijana Suomessa. Hiljattain päättyneen viisivuotisen taiteilijaprofessuurin aikana hän on erityisesti keskittynyt poikkitaiteellisiin sooloesityksiin, joissa hän yhdistää roolinsa muusikkona ja näyttelijänä.

Näistä ensimmäinen Her Infinite Variety – Shakespearen naiset sanoin ja sävelin on syntynyt yhteistyössä kirjallisuudentutkija Nely Keinäsen ja ohjaaja-dramaturgi Johanna Freundlichin kanssa. Teos on kiertänyt laajalti. Suomessa se on nähty mm. Klockriketeaternin kansainvälisessä Shakespeare-symposiumissa Helsingissä. Esitys on vieraillut myös Lontoossa ja Dublinissa (suomeksi) sekä Cambridgessa (englanniksi). Viime marraskuussa se nähtiin Broadwaylla, New Yorkissa United Solo -festivaalilla (englanniksi).

Vuonna 2017 ensiesityksensä saanut JOUEZ! – Molièren matkassa ja Eero Hämeenniemeltä tilattu Laura Maddalena(2020) ovat niin ikään olleet suuria yleisö- ja arvostelumenestyksiä. Molempien teosten ohjauksesta on vastannut Johanna Freundlich ja visualisoinnista Nina Mansikka.

Edellä mainituille on yhteistä pyrkimys näyttelijän- ja muusikontyön mahdollisimman saumattomaan limittymiseen toisiinsa. Kehitys tulee jatkumaan seuraavassa produktiossa Ljubimaja Olga / Rakas Olga. Se nostaa esiin Olga Knipperin, näyttelijättären, joka tunnetaan ensisijaisesti Anton Tšehovin vaimona. Käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa Johanna Freundlich, musiikin säveltää Olli Mustonen. Kantaesitys on lokakuussa 2023 Turun kaupunginteatterissa.

Elina Mustonen on suorittanut cembalonsoiton diplomitutkinnon Amsterdamin Sweelinck-konservatoriossa Ton Koopmanin johdolla ja valmistunut musiikin tohtoriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 2006. Näyttelijäntyötä hän on opiskellut mm. maineikkaassa Royal Academy of Dramatic Art -korkeakoulussa (RADA) Lontoossa.

Mustonen on esiintynyt ja levyttänyt laajalti ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloissa. Hän on esiintynyt myös useissa lyhytelokuvissa sekä tv-tuotannoissa, tuoreimpana Auli Mantilan käsikirjoittama ja ohjaama kansainvälinen yhteistyö Transport. Keväällä 2020 Mustosen Hamlet-monologi valittiin yli 500 joukosta osaksi Shakesperen Globe -teatterin jaThe Guardian -lehden Shakespeare Solos -projektia. Elokuussa Elina Mustonen vierailee Leamingtonissa, Englannissa60s Shakespeare -ryhmän produktiossa Shakespearen näytelmästä As You Like It.

Ansioistaan Elina Mustoselle myönnettiin Pro Musica -säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013. Taideyliopisto valitsi Mustosen Vuoden alumniksi 2019. Valtio on myöntänyt Elina Mustoselle taiteilijaprofessorin arvonimen. Mustonen toimii tällä hetkellä Valtion Musiikkitoimikunnan puheenjohtajana.

 www.elinamustonen.com