Tapahtumat

Back to All Events

BarokkiKuopio: Pleasure Garden – Soiva metsä

  • Puijon metsän luontopolku 135 Puijontie Kuopio, Pohjois-Savo, 70300 Finland (map)

Pleasure garden on kokonaisvaltainen, soiva luontoelämys. Teoksen meditatiivinen musiikki ja luonnonäänet leijailevat kesäisen luonnon ja Puijon metsän oman äänimaiseman lomassa. Kuulijoihinsa ja ympäristöönsä reagoiva installaatio on herkkä ja moniaistillinen tapa nauttia musiikista sen kietoutuessa ympäröivään maisemaan.

Soivan metsän taianomaisesta tunnelmasta voi nauttia monin eri tavoin: kuulijat voivat seurata luontopolkua, seisahtua kuuntelemaan musiikkia, vaellella metsässä, tulla tutkimaan teosta yhdessä ystävien kanssa tai hiljentyä musiikin ääreen yksin metsän rauhassa.

Installaatio sijaitsee Konttilan kierto -luontopolun varrella Puijon metsässä. Lyhin, n. 350 metrin mittainen opastettu reitti Soivaan metsään lähtee Puijon tornin juurelta, kulkee alas hyppyrimäkien vierustaa ja laskettelurinteen poikki. Paikalle voi saapua myös metsän suunnasta Konttilan kiertoa pitkin.

Musiikillinen luontoelämys on kaikille ilmainen ja siitä voi nauttia pienen hetken tai vaikka koko päivän. Installaatio avataan lauantaina 22.7. klo 12 ja se soi sen jälkeen metsässä päivittäin klo 07 - 21 maanantaihin 7.8.2023 saakka.

Kuva: Genevieve Lacey ja Stephen Goddard

Installaation musiikki koostuu hollantilaisen säveltäjän Jacob van Eyckin (1590-1657) teoksista sekä uudesta juuri tätä installaatiota varten sävelletystä musiikista. Syntymäsokeaa van Eyckiä kutsuttiin ”Utrecthin Orfeuseksi”. Jo aikanaan erittäin rakastetun muusikon tuotantoa arvostetaan edelleen.

Van Eyck teki elämäntyönsä muusikkona kirkon parissa. Kiinnostavana historiallisena yksityiskohtana voi mainita, että hän sai erikseen palkankorotuksen siitä hyvästä, että hän kirkonmenoihin kuuluvien musiikkitapahtumien lisäksi käyskenteli iltaisin kirkon ja kaupungin puistoissa ja soitti huiluaan ohikulkijoiden iloksi.

Sävelletyn musiikin lisäksi teoksessa kuullaan luonnon ääniä Australiasta Victorian ja New South Walesin osavaltioiden maaseudulta, Hollannista Utrechtista ja Norjasta Kristiansandista.

Pleasure garden -installaatiota on esitetty vuodesta 2015 lähtien kahdeksassa eri kohteessa kolmessa eri maassa. Sen on kuullut yli 30 000 ihmistä.
Lacey on myös levyttänyt kaksi levyllistä Pleasure Gardenin musiikkia australialaiselle ABC:lle.

Teosta on kuultu erilaisissa puutarhoissa Australiassa (mm. Royal Botanic Gardens Victoria, Royal Botanic Gardens Melbourne ja Lambley Gardens), Englannissa (mm. Harewood House, Salters Yard, Charterhouse Norfolk Garden) ja Sveitsissä (Künstlerhaus Garden) sekä osana erilaisia festivaaleja (mm. Sydney Living Museums & Sydney Festival (AUS) sekä Norfolk & Norwich Festival (ENG)).

Nokkahuilisti Genevieve Lacey on australialainen muusikko ja taiteiden puolestapuhuja, joka yhdistää ihmisiä ja ideoita äänen avulla. Loisteliaan konserttimuusikon uran lisäksi hän luo, suunnittelee ja esittää monitaiteellisia teoksia, joissa yhdistyvät hänen monipuoliset taitonsa huikeana instrumentaalimuusikkona ja esiintyvänä taiteilijana, säveltäjänä ja taidekuraattorina.

Laceyn runollisia ja sensuelleja teoksia on kuultu konserttisaleissa, julkisilla paikoilla, taidenäyttelyissä, elokuvissa, teatterin parissa, tanssiesityksissä, radiossa, televisiossa sekä virtuaalisessa muodossa ympäri maailmaa.

Genevieve Lacey Kuva: Pia Johnson

Installaatio sijaitsee metsässä luontopolun varrella, joten alueella tulee liikkua samaa varovaisuutta noudattaen kuin metsässä, luontopoluilla ja luonnossa liikkuessa muutoinkin.

Puijon laelta lähtevä reitti sisältää jyrkkiä korkeuseroja eikä sovellu kovin huonokuntoisille. Konttilan kierrosta metsästä päin saapuessa korkeuserot ovat lievempiä.

Teos on suunniteltu luontoa kunnioittaen ja se on toteutettu Pohjois-Savon ELY-keskuksen antamien ohjeiden mukaan.

Pleasure Gardenia tukevat Alfred Kordelinin säätiö ja Suomen kulttuurirahasto.